Rejestracja Szukaj FAQ Zaloguj  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  format do druku Czy da się jeszcze w Polsce zacząć??
Czy da się jeszcze w Polsce zacząć??
Przemek123
Odpowiedz z cytatem
Witam koledzy!
Jakiś czas temu zacząłem robić sobie kulki na polowanie do karabinów i bardzo mi taka forma zaopatrywania się w ammo odpowiada. Teraz coraz częściej rozmyślam żeby doposażyć swoj ekwiounek o sprzęt do gładkiej lufy, żeby móc sobie tak jak to robił mój pradziadek i dziadek zawinąć pare patronów na grzywacze😉 No ale już prawie nikt nie robi śrutowej ammo samodzielnie, a przynajmniej nikogo takiego w mojej okolicy nie znam. Czy są dostępne jeszcze gdzieś jakieś poradniki czy może publikacje pomagające zacząć od "0". Jak dostępność do komponentów w szczególności śrut, koszyczki, czy lepiej wycinać swoje filcowe? Niby zrobić taki nabój to żadna filozofia, spłonka, proch, przybitka, śrut i ognia, ale jednak pytań jest sporo...
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Przemek123Wyślij prywatną wiadomośćWyślij email
wozzi
Odpowiedz z cytatem
Podepnę się pod zapytanie.

_________________
.303 brit .308 win 6,5x55 .45acp 9x19mm .22lr .357
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty wozziWyślij prywatną wiadomość
Sobol
Odpowiedz z cytatem
Proch, łuski, spłonki i koszyczki są dostępne bez problemu, śrut niestety trudno dostępny. Przed pandemią ściągałem go z Ukrainy, obecnie wymiatam zapasy......
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty SobolWyślij prywatną wiadomość
wryg
Odpowiedz z cytatem
Ja swego czasu kupowałem bardzo dobrej jakości śrut do strzelby na www.kimla.de sekcja elaboracja - śrut Dancing

_________________
22 lr, 9x19 para, 45 acp, 223 rem, 308 win, 12 ga.
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty wrygWyślij prywatną wiadomość
Opposite Pole
Odpowiedz z cytatem
Koledzy, czy finansowo ma to jakikolwiek sens? Rozumiem, że koszt to tylko jeden z powodów elaboracji i niekoniecznie najważniejszy, ale ciekaw jestem jak kosztowo wychodzi bilans elaborowanych naboi do strzelby vs sklepowych.

_________________
470NE;416Rem Mag;375H&H;9.3x74R;308Win;223Rem++++
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Opposite PoleWyślij prywatną wiadomość
Przemek123
Odpowiedz z cytatem
Z takich szybkich wyliczeń to 32gramowa ammo 12/70 kosztuje ok 35zl/paczka. 25naboi x 32gramy śrutu to 800gram, a jakiś śrut któtry mi się gdzieś tam nawinął na aledrogo byl 40zl/kg. Finansowo wiec.....
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Przemek123Wyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Przemek123
Odpowiedz z cytatem
Czy ktoś kiedyś używał tego: https://youtu.be/SvJcPJ_45MY
Pewnie da sie to kupić predzej niż tradycyjną maszynkę do zawijania na korbkę...
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Przemek123Wyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Przemek123
Odpowiedz z cytatem
Pojawiła się jakaś literatura☺ oglądał ktoś może czy to są same tabele czy może jakiś poradnik opisujący co, jak, i dlaczego tak a nie tak?
https://parabellum.pl/lyman-podrecznik-elaboracji-lyman-shotshell-handbook-5-ed-jezyk-angielski.html
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Przemek123Wyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Witus
Odpowiedz z cytatem
Przemek123 napisał:
Pojawiła się jakaś literatura☺ oglądał ktoś może czy to są same tabele czy może jakiś poradnik opisujący co, jak, i dlaczego tak a nie tak?
https://parabellum.pl/lyman-podrecznik-elaboracji-lyman-shotshell-handbook-5-ed-jezyk-angielski.html

Nie mialem tej ksiazki w reku ale z tego co czytalem to jest jedena z najlepszych podrecznikow dla poczatkujacych. Ma rowniez duzo receptur zwlaszcza do ladowania srutu olowianego. Z tego co czytalem to przy ladowaniu srutu trzeba trzymac sie scisle receptur, experymentowanie raczej nie wchodzi w gre. Nawet zmiana producenta splonek moze skonczyc sie tragicznie. Mozna tez znalezc receptury na stronach producenta prochow. Jezeli chodzi o ekonomiczna strone to ladowanie srutu do strzelania sportowego nie ma sensu ale to nie pierwszy przypadek w elaboracji ze robimy to bardziej dla przyjemnosci. Tez mysle o elaboracji ale srutu stalowego do polowania na gesi ale na razie zbieram tylko informacje i im wiecej wiem na ten temat tym bardziej nie jestem pewny czy sie za to wezme.
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty WitusWyślij prywatną wiadomość
Przemek123
Odpowiedz z cytatem
Dzięki Witus to chyba kupie jeśli dla mnie starczy😉 A przy elaboracji wiadomo trzeba być ostrożnym, ale jak mój dziadek i starsi myśliwi robili sobie naboje to uwierz nie było tam żadnych wag laboratoryjnych i dzielenia ziarnka prochu na 4 a dawali sobie radę więc i nam się uda! Jak byłem małym chłopcem, prawie 30lat temu, to dziadek jak nie miał co robić to wyrabiał zapasy z głębokiego prl-u, proch i śrut sypał tą samą łyżeczką z taką regulacją głębokości, tak mniej więcej żeby było na oko równo i dożył końca ze wszystkimi palcami. Przy obecnej technologii i przy zachowaniu należytej ostrożności nie powinno być niespodzianek.
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Przemek123Wyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Witus
Odpowiedz z cytatem
Przemek123 napisał:
Dzięki Witus to chyba kupie jeśli dla mnie starczy😉 A przy elaboracji wiadomo trzeba być ostrożnym, ale jak mój dziadek i starsi myśliwi robili sobie naboje to uwierz nie było tam żadnych wag laboratoryjnych i dzielenia ziarnka prochu na 4 a dawali sobie radę więc i nam się uda! Jak byłem małym chłopcem, prawie 30lat temu, to dziadek jak nie miał co robić to wyrabiał zapasy z głębokiego prl-u, proch i śrut sypał tą samą łyżeczką z taką regulacją głębokości, tak mniej więcej żeby było na oko równo i dożył końca ze wszystkimi palcami. Przy obecnej technologii i przy zachowaniu należytej ostrożności nie powinno być niespodzianek.

Twoj dziadek na pewno robil elaboracje prochem czarnym ktory jest duzo latwiejszy i nie tak niebezpieczny jak dzisiejszy proch bezdymny. Proch czarny ladowali taka sama ilosc objetosciowo jak srut olowiany i filcowa przetyczka.
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty WitusWyślij prywatną wiadomość
Przemek123
Odpowiedz z cytatem
Napewno ładował bezdymny a jego łyżeczka była taka składana jakby z dwóch, bodajże mosiężna, jakby jedno naczynie wewnatrz drugiego i jak była złożona prawie do końca to była na proch a jak rozwinięta to na śrut☺
Zobacz profil autoraZnajdź wszystkie posty Przemek123Wyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Czy da się jeszcze w Polsce zacząć??
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików do wiadomości w tym forum
Nie możesz pobierać załączników do wiadomości w tym forum
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  


Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
  
  
  Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  format do druku