|
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
Warsiawiak
|
Wysłany: Poniedziałek, 28 Wrzesień 2020, 08:25 |
|
 |
 |
CZ@rek napisał: |
W których miejscach zmieniłeś diagram? |
donkihot napisał: |
Opisuj (albo jeszcze lepiej narysuj) co pozmieniałeś, przyda się innym chcącym zbudować "to coś" |
Schemat zrobię i zamieszczę później. Wstępnie powiem, że użyłem wolnego ( nie używanego na rysunku ) połączenia przekaźnika ( które jest NC ) a jest zwarte bez podania sygnału - wrzuciłem tam przekaźnik RLY-4120 ( samochodowy ) i ten daje sygnał później do zegara do zrzutu łuski. Drugi , taki sam przekaźnik RLY-4120 umieściłem pomiędzy timerem, który odlicza czas wyżarzania, a przekaźnikiem uruchamiającym piec. Przekaźnik wyszedł w "praniu" czyli podczas konsultacji z Sebastianem , a którego na wstępnym schemacie nie ma
Rysunek już powoli tworzę , bo na razie mam pajęczynę na stole która działa , a którą trzeba rozłożyć i zmontować jeszcze raz jak należy. Schemat zamieszczę zapewne dziś.
Sztrum napisał: |
Napisz na PW ile pieniążków przelać i dogadamy się jaka najlepsza dla Ciebie wysyłka. |
Spoko, jak przyjdzie to podzielę na 3 części i dam znać. |
_________________ Mid life crisis. Bigger toys for bigger boys  |
     |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
Warsiawiak
|
Wysłany: Poniedziałek, 28 Wrzesień 2020, 19:24 |
|
 |
 |
|
     |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
Warsiawiak
|
Wysłany: Wtorek, 29 Wrzesień 2020, 20:16 |
|
 |
 |
Jeżeli nie zauważyłeś , to Sebastian na początku tego wątku , posłużył się właśnie pierwszym linkiem jako źródła pomysłu maszyny którą tu składamy wszyscy razem i każdy z osobna
Co do drugiego linku to TA ich maszynka może i tanio wyjdzie ale ... długo nie pociągnie , gdyż się najnormalniej w świecie spali z przegrzania.
Jeżeli nie będziemy robić udziwnień konstrukcyjnych to w tysiącu złotych się zmieścimy, kwestia dorwania dobrej oferty, najlepiej na zagranicznym portalu aukcyjnym.
Problem z tymi portalami jest tai, że przesyłka idzie niewiarygodnie długo. Jeżeli chcesz złożyć na CITO i z produktów które są dostępne lokalnie , w Polsce , to trzeba nieco przepłacić. |
     |
 |
|
|
Warsiawiak
|
Wysłany: Środa, 30 Wrzesień 2020, 08:54 |
|
 |
 |
|
     |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
Warsiawiak
|
Wysłany: Piątek, 02 Październik 2020, 17:54 |
|
 |
 |
piotrjub napisał: |
Wyżarzyłeś już trochę łusek?
Wszystko działa nic się nie przegrzewa. |
Tak, wszystkie jakie miałem 338 Lapua Magnum
Co co samego układu, to umieściłem 3 termometry. Jeden pomiędzy kondensatorami , jeden na połączeniu układu z cewką a trzeci bardziej z ciekawości na chłodnicy.
Łuski 338 są nieco większe od 308 i potrzebują więcej czasu na wyżarzenie, u mnie 5,3 sekundy. Muszę robić mniej więcej 10 sekund przerwy od zrzutu do kolejnego rozpoczęcia cyklu,
gdyż zaczyna wzrastać temperatura na kondensatorach. Nie wiem jak wysoka jest dopuszczalna temperatura ale CRASH TEST-u w celach naukowych nie będę robił,
chyba że będę miał sponsora  Ogólnie mi się nie spieszy i wczoraj zrobiłem po złożeniu ponad 100 sztuk i dzisiaj po wymianie LED znowu ponad 100 sztuk.
Nie robimy elaboracji na wyścigi jeszcze , więc nie ma się co spieszyć.
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie co do samych łusek. Materiał z jakiej zrobiona jest łuska, to znaczy skład mosiądzu, jest zależny od producenta. Dla przykładu.
W tym samym czasie wyżarzona łuska Hornady co Lapua - oczywiście w tym samym kalibrze - omal nie stopiła się. Szybko zaczęła się dymić i zaraz się rozświetliła , bardzo widocznie.
Natomiast łuska Lapua , do końca , czyli do zrzutu nie widać zaczerwienienia - oczywiście w świetle dziennym - a mamy z racji pory roku prawie półmrok przez cały dzień
Jak do tej pory , to miałem jedną awarię w postaci spalonej diody LED. Z tego co pamiętam ze szkoły , to diody LED działają prawidłowo przy napięciu 2,5 V , a z zasilacza podawane jest 3.
Dziś zmieniłem na nową ale nie wiem jaki rezystorek wstawić żeby świeciła bez uszkodzenia
Po lewej wspomniana wcześniej łuska Hornady , po prawej Lapua
Zdjęcie jest dużej rozdzielczości , po naciśnięciu na lupkę widać więcej szczegółów.
 |
     |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
Arek_78
|
Wysłany: Piątek, 02 Październik 2020, 18:13 |
|
 |
 |
Warsiawiak napisał: |
Jak do tej pory , to miałem jedną awarię w postaci spalonej diody LED. Z tego co pamiętam ze szkoły , to diody LED działają prawidłowo przy napięciu 2,5 V , a z zasilacza podawane jest 3. |
Zaraz będziesz znowu zmieniał
Zasilanie 3V a ile amper? To Ci powiem jaki rezystor wstawić
Super robotę zrobiliście z tą maszyną. Ja poszedłem na łatwiznę i mam SAM-a. Dziś zrobiłbym tak jak Wy.
PS.
Na moich łuskach od 308Win po 3,3 sek wyżarzania nie mam prawie śladu na nich. Mimo tego że trzymam, aż prawie zacznie świecić na czerwono szyjka. |
|
 |  |
 | |  |
 |  |
 | |  |
Bready
|
Wysłany: Piątek, 02 Październik 2020, 23:06 |
|
 |
 |
[quote="Warsiawiak"]
piotrjub napisał: |
Jak do tej pory , to miałem jedną awarię w postaci spalonej diody LED. Z tego co pamiętam ze szkoły , to diody LED działają prawidłowo przy napięciu 2,5 V , a z zasilacza podawane jest 3.
Dziś zmieniłem na nową ale nie wiem jaki rezystorek wstawić żeby świeciła bez uszkodzenia
|
Napiecie pracy diody LED zalezy od wielu rzeczy ,miedzy innymi od koloru diody ,czyli materialu z ktorego jest wykonane zlacze ,a nawet od egzemplarza.
Wstaw na poczatek 100 omow ,jak bedzie za ciemno swiecic to zmniejszaj rezystancje.
Kiedys sie tak dobieralo aby prad plynacy przez diode nie przekraczal 15mA ,przy wspolczesnych diodach mozna dac wiecej ,tylko po co? ;) |
_________________ Pozdrawiam Bready |
   |
 |
|
|
 |  |
 | |  |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dołączać plików do wiadomości w tym forum Nie możesz pobierać załączników do wiadomości w tym forum
|
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 3 z 7
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
|
|
|
|