W koncu kupilem te aktualizacje bazy danych ,i mam nastepne pytanie.
Przy niektorych rodzajach prochu sa oznaczenia *C lub *T lub *C*T
O ile sie domyslam to *T oznacza proch o zwiekszonej stabilnosci temperaturowej ,a co oznacza *C
Witam, czy ktoś może wyrzucić do QL i przeliczyć naważkę dla naboju 9mm z pociskiem 147 gr spłonki fiocchi, proch lovex D032, łuski zbierane na strzelnicy, OAL 30,3mm ( taki długi nabój pasuje do mojej komory).
Jestem raczej, laikiem komputerowym, więc może to głupie pytanie, ale
Jak wgrać ten program nie mając stacji dysków, laptop mojej żony nie posiada już takowej ,przegrać na pendrive na innym komputerze i pójdzie?
Patek pisze:Jestem raczej, laikiem komputerowym, więc może to głupie pytanie, ale
Jak wgrać ten program nie mając stacji dysków, laptop mojej żony nie posiada już takowej ,przegrać na pendrive na innym komputerze i pójdzie?
Raczej nie pójdzie, bo nawet ciężko (było jak próbowałem dawno temu) skopiować ten dysk. Podepnij dysk przez USB, czy co tam jest możliwe.
.303 brit .308 win 6,5x55 .45acp 9x19mm .22lr .357
Witam.
Nie wiem czy dobrze napisałem w temacie.
Chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie QL, a mianowicie co dokładnie oznacza funkcja tail / base shaped czy ta funkcja być zaznaczona czy odznaczona ?
Ostatnio zmieniony piątek, 22 stycznia 2021, 00:49 przez cianek, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie, takie pytanko odnośnie wprowadzania danych dotyczących pojemnosci łuski. QL dzieli łuski na wysokocisnieniowe i niskocisnieniowe. I tu sa inne metody pomiaru pojemnosci. Więc pytanie czy pojemność łuski mierzymy po formacie czy łuski odstrzelonej?
Proszę pomóżcie mi w sprawie kolega ma quickload w wersji angielskiej kupiony w parabellum czy jest możliwość np. aby doinstalować nakładkę polską? Program kupiony dwa lata temu. Proszę o pomoc. Dziękuję
seba73 pisze:Panowie, takie pytanko odnośnie wprowadzania danych dotyczących pojemnosci łuski. QL dzieli łuski na wysokocisnieniowe i niskocisnieniowe. I tu sa inne metody pomiaru pojemnosci. Więc pytanie czy pojemność łuski mierzymy po formacie czy łuski odstrzelonej?
Mierzymy w odstrzelonej.
Cisnienie potrzebne do ekspansji luski przy strzale jest pomijalnie male w stosunku do wartosci maksymalnej cisnienia.
Czy ma ktos dane prochu Alliant Sport Pistol do wpisania do QL-a ?
Mam problem z wypełnieniem łuski w 6,5 Cr według QL , wykazuje mi że mam 105% wypełnienia a w rzeczywistości słychać grzechoczący proch w naboju czyli kompresji nie ma. Zmieniłem wartość gęstości prochu na cięższy i krzywa przebiegu się wypłaszczyła ale wypełnienie łuski pozostało na poprzedniej wartości. Przerabialiście temat?
Podaję wartości
1 ) długość łuski 1,910
2 ) masa wody 52,3 graina
3 ) proch N160 43 grainy
4 ) pocisk scenar 139 grain
5 ) długość naboju 2,807
Bready pisze: ↑czwartek, 07 października 2021, 01:51
seba73 pisze:Panowie, takie pytanko odnośnie wprowadzania danych dotyczących pojemnosci łuski. QL dzieli łuski na wysokocisnieniowe i niskocisnieniowe. I tu sa inne metody pomiaru pojemnosci. Więc pytanie czy pojemność łuski mierzymy po formacie czy łuski odstrzelonej?
Mierzymy w odstrzelonej.
Cisnienie potrzebne do ekspansji luski przy strzale jest pomijalnie male w stosunku do wartosci maksymalnej cisnienia.
Czy ma ktos dane prochu Alliant Sport Pistol do wpisania do QL-a ?
No tak, tylko że kalkulator wypełnienia łuski prochem bazuje na wprowadzonej pojemności. Jeśli zmierzysz po odstrzeleniu, to będziesz miał więcej, niż faktycznie. Dodatkowo po odstrzeleniu z różnej broni będą różne wartości.
Dziala.
Przy instalacji gdy na koniec wyskoczy ze nie moze dokonczyc instalacji nie naciskaj cofnij a poprostu zrestartuj komputer bez zamykania instalatora.