Grtools - bezpłatny program konkurujący z QuickLoad
Re: Grtools - bezpłatny program konkurujący z QuickLoad
Ważne, aby aktualizowana była baza prochów i pocisków.
Prochy VV i RS są dość dobrze zmapowane.
Pociski też wydają się aktualne, choć tutaj jest akurat dość łatwo samemu wprowadzać poprawki.
Prochy VV i RS są dość dobrze zmapowane.
Pociski też wydają się aktualne, choć tutaj jest akurat dość łatwo samemu wprowadzać poprawki.
Serdeczna prośba: czy ktoś może nowicjuszowi wytłumaczyć na co zwracać uwagę w wynikach jakie uzyskujemy z programu? Jak je interpretować, jakie wnioski wyciągać, czego szukać zmieniając parametry?
Wprowadzam dane łuski, dane pocisków, dane lufy. Planowaną naważkę. Program "wypluwa" wykresy, dane OBT, szacowaną prędkość, poziom spalenia prochu i td. Ale poza zrozumieniem, że jest ryzyko przekroczenia maksymalnego ciśnienia nie jestem w stanie wyciągnąć wniosków w postaci przewidzenia która naważka / elaboracja jest teoretycznie (wg programu) dla mnie lepsza. Proszę o pomoc: czy powinienem dążyć do uzyskania najbardziej zbliżonego czasu OBT z BT? Czy może szukać 100% we wskaźniku wypalenia prochu? Czy jak najwyższego (jakiego?) wskaźnika wydajności?
Mogę sobie ustawiać drabinkę - ale nie rozumiem czy któraś naważka wg programu jest lepsza/gorsza, o ile się mieszczą w bezpiecznym zakresie?
Kaliber .308.
Przepraszam za laickie pytanie, ale nie mam skąd pozyskać tej wiedzy.
Wprowadzam dane łuski, dane pocisków, dane lufy. Planowaną naważkę. Program "wypluwa" wykresy, dane OBT, szacowaną prędkość, poziom spalenia prochu i td. Ale poza zrozumieniem, że jest ryzyko przekroczenia maksymalnego ciśnienia nie jestem w stanie wyciągnąć wniosków w postaci przewidzenia która naważka / elaboracja jest teoretycznie (wg programu) dla mnie lepsza. Proszę o pomoc: czy powinienem dążyć do uzyskania najbardziej zbliżonego czasu OBT z BT? Czy może szukać 100% we wskaźniku wypalenia prochu? Czy jak najwyższego (jakiego?) wskaźnika wydajności?
Mogę sobie ustawiać drabinkę - ale nie rozumiem czy któraś naważka wg programu jest lepsza/gorsza, o ile się mieszczą w bezpiecznym zakresie?
Kaliber .308.
Przepraszam za laickie pytanie, ale nie mam skąd pozyskać tej wiedzy.
Szukaj naważki, która będzie spełniać następujące warunki:
- ciśnienie poniżej maksymalnego (to chyba oczywiste)
- symulowana prędkość i energia zgodna z naszymi planami (np. naddźwiękowa do 600m)
- wypełnienie łuski bliskie 100%
- poziom wypalenia prochu bliski 100%
Pierwsze dwa są chyba najważniejsze w symulacji.
Pozostałe mogą być niemożliwe do osiągnięcia, ale naważka i tak da dobre rezultaty.
Bierz pod uwagę, że to tylko symulacja. Wskazana naważka może równie dobrze dawać ciśnienie wyższe od zakładanego, jak i niższe.
Z mojej obserwacji - GRT zaniża prędkości dla prochów RS40 i RS52. Z kolei dla N135 i N140 obliczone prędkości są bardzo zbliżone do rzeczywistych.
- ciśnienie poniżej maksymalnego (to chyba oczywiste)
- symulowana prędkość i energia zgodna z naszymi planami (np. naddźwiękowa do 600m)
- wypełnienie łuski bliskie 100%
- poziom wypalenia prochu bliski 100%
Pierwsze dwa są chyba najważniejsze w symulacji.
Pozostałe mogą być niemożliwe do osiągnięcia, ale naważka i tak da dobre rezultaty.
Bierz pod uwagę, że to tylko symulacja. Wskazana naważka może równie dobrze dawać ciśnienie wyższe od zakładanego, jak i niższe.
Z mojej obserwacji - GRT zaniża prędkości dla prochów RS40 i RS52. Z kolei dla N135 i N140 obliczone prędkości są bardzo zbliżone do rzeczywistych.
Dziękuję Ci bardzo! 

Dziękuję za wcześniejsze rady!
Proszę o kolejne drobne wsparcie: .308win - jakie ciśnienie początkowe ustawić, albo jak zweryfikować jakie ma być?
Łuska: Lapua palma trym do 2.002", obj. wody 55.00 gr.
Pocisk: BTHP, np. 168gr (sierra match king).
Spłonka: CCI mała karabinowa (standard).
Program podpowiada 250 bar dla pocisku płaszczowego, ale ciśnienia ze spłonki już nie podpowiada. Jak to zweryfikować, albo ile ustawić w programie by było w miarę realnie?
Drugie pytanko: czy dobrze rozumiem, że mam podać objętość odstrzelonej nie sformatowanej łuski z odstrzeloną spłonką - czyli nie przygotowanej do elaboracji?
Proszę o kolejne drobne wsparcie: .308win - jakie ciśnienie początkowe ustawić, albo jak zweryfikować jakie ma być?
Łuska: Lapua palma trym do 2.002", obj. wody 55.00 gr.
Pocisk: BTHP, np. 168gr (sierra match king).
Spłonka: CCI mała karabinowa (standard).
Program podpowiada 250 bar dla pocisku płaszczowego, ale ciśnienia ze spłonki już nie podpowiada. Jak to zweryfikować, albo ile ustawić w programie by było w miarę realnie?
Drugie pytanko: czy dobrze rozumiem, że mam podać objętość odstrzelonej nie sformatowanej łuski z odstrzeloną spłonką - czyli nie przygotowanej do elaboracji?
250 bar jest OK dla pocisków płaszczowych i zwykłych spłonek.
Dla spłonek magnum program ustawi 360, a dla pocisków monolitycznych 350-450.
Tak, podajesz objętość łuski odstrzelonej. Jeśli szyjki są pozaginane, możesz je wyprostować matrycą do szyjek. Tylko wtedy musisz to zrobić z całą mierzoną partią, aby wyniki dało się porównywać.
Program obliczy użyteczną objętość łuski, odejmując od podanej wartości przestrzeń zajmowaną przez pocisk. Dlatego format szyjki jest OK.
Dla spłonek magnum program ustawi 360, a dla pocisków monolitycznych 350-450.
Tak, podajesz objętość łuski odstrzelonej. Jeśli szyjki są pozaginane, możesz je wyprostować matrycą do szyjek. Tylko wtedy musisz to zrobić z całą mierzoną partią, aby wyniki dało się porównywać.
Program obliczy użyteczną objętość łuski, odejmując od podanej wartości przestrzeń zajmowaną przez pocisk. Dlatego format szyjki jest OK.
Dziękuję Ci bardzo! U mnie różnica między odstrzeloną i sformatowaną łuską to 1 grain. Dość istotna, więc bardzo dziękuję.
Będę wdzięczny za kolejną pomoc: jestem po pomiarach prędkości pocisków Labradarem. Wartości rzeczywiste wychodzą wyższe niż symuluje program. Pomierzyłem i wprowadziłem sporo parametrów (objętość łuski, długość lufy - wg katalogu producenta (26"), głębokość osadzenia, rzeczywistą masę pocisku, proch z katalogu i temperaturę). Wartość początkowa ciśnienia w programie ustawiona na 250bar.
I teraz pytanie: na jednym pocisku (sierra 168) wg programu powinna być prędkość 814ms, w realu 832.
Na Lapua Scenar L 175 - program: 796, życie 804m/s (najmniejsza różnica)
Nosler RDF 168: program 806, życie 818.
Podpowiedzcie proszę:
1. czy jakoś reagować w programie (np. zmieniając ciśnienie początkowe na większe dla dalszych symulacji)?
2. czy i co może być nie tak? Albo może to normalne różnice?
I teraz pytanie: na jednym pocisku (sierra 168) wg programu powinna być prędkość 814ms, w realu 832.
Na Lapua Scenar L 175 - program: 796, życie 804m/s (najmniejsza różnica)
Nosler RDF 168: program 806, życie 818.
Podpowiedzcie proszę:
1. czy jakoś reagować w programie (np. zmieniając ciśnienie początkowe na większe dla dalszych symulacji)?
2. czy i co może być nie tak? Albo może to normalne różnice?
- rethempthoor
To, że są różnice to jak najbardziej normalne.
W programie jest funkcja OBT, która, jak wprowadzisz pomierzone realne prędkości, stworzy dodatkowy plik z dopiskiem .obt w którym dostosuje parametry prochu tak aby wyliczone prędkości pokrywały się z tymi pomierzonymi.
W programie jest funkcja OBT, która, jak wprowadzisz pomierzone realne prędkości, stworzy dodatkowy plik z dopiskiem .obt w którym dostosuje parametry prochu tak aby wyliczone prędkości pokrywały się z tymi pomierzonymi.
Dawid
Dzięki, spróbuję! 

Kto zauważył rozbieżności w stopniu wypalenia ładunku prochowego, w programach QL i GRT? Mowa tu o amunicji 9mm Luger. Takie same symulowane parametry w QL pokazują mi wypalenie na poziomie 99,95%, natomiast GRT podaje 85,50%, pozostałe parametry, energia i prędkość, są mniej więcej takie same.
Obserwacje ze strzelania wskazują na niepełne wypalenie, widoczny jest płomień, co teoretycznie wg. QL nie powinno mieć miejsca.
Obserwacje ze strzelania wskazują na niepełne wypalenie, widoczny jest płomień, co teoretycznie wg. QL nie powinno mieć miejsca.
Nie mam QL ale obserwacje z GRT mam podobne. Oczywiście nie da rady potwierdzić ile dokładnie prochu zostało, ale przy wartościach poniżej 85-90% widzę również resztki prochu na elementach wewnętrznych broni.
U mnie 9mm i 45ACP, loveksy, VV
U mnie 9mm i 45ACP, loveksy, VV