Witamy po przerwie.

Najpierw sprawdź w FAQ, dopiero jeśli nie znajdziesz odpowiedzi pytaj tutaj

Moderatorzy: wierzba, P_iter

Awatar użytkownika
P_iter
<font color=darkred>Administrator</font>
Posty: 2569
Rejestracja: wtorek, 27 maja 2008, 11:18
Lokalizacja: Warszawa

Witamy po przerwie.

Post autor: P_iter »

Najpierw przepraszamy wszystkich za wyłączenie Forum, które było zupełnie nie planowane. Silnik na którym bazowaliśmy, w końcu stał się nieobsługiwany. Zostaliśmy przymuszeni do przystosowania wszystkiego do nowego silnika z zachowaniem całej bazy postów opublikowanych wcześniej. Mam nadzieję, że teraz już będzie z górki. Spodziewamy się jakiś problemów, które będą wychodzić podczas użytkowania Forum. Będziemy starać się zaradzać im na bieżąco. Już mam sygnały, że niektórzy mają problemy z logowaniem. Nazwa użytkownika i hasło, pozostały bez zmian, więc proszę się nie zniechęcać w przypadku problemów. Pracujemy jeszcze nad tym. Zauważone błędy, proszę sygnalizować, najlepiej w tym temacie.
Pozdrawiam
P_iter
SP0VIP
Awatar użytkownika
pasjonat
Posty: 330
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 11:11
Lokalizacja: podkarpackie i Bayern

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: pasjonat »

Witam,
Zauważyłem, że nie zachowuje logowania po wyłączeniu i włączeniu strony pomimo zaznaczenia ptaszkiem "zapamiętaj logowanie".
Pozdrawiam
pasjonat
wierzba
<font color=darkred>Administrator</font>
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 13 listopada 2011, 09:01
Lokalizacja: Józefosław

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: wierzba »

Cześć,
Spróbuj wyczyścić pliki cookies w przeglądarce oraz zapamiętane hasła dla domeny eleaboracja.pl, powinno pomóc.
pozdrawiam
Andrzej Wierzbicki
SQ5KWL
Awatar użytkownika
pasjonat
Posty: 330
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 11:11
Lokalizacja: podkarpackie i Bayern

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: pasjonat »

Niestety, zrobiłem zgodnie z podpowiedzią i dalej to samo. Próbowałem na systemie W7 i 10.
Awatar użytkownika
huczas
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 24 kwietnia 2021, 20:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: huczas »

Nie myśleliście żeby postawić coś nowocześniejszego?
https://github.com/discourse/discourse
9x19, .308
wierzba
<font color=darkred>Administrator</font>
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 13 listopada 2011, 09:01
Lokalizacja: Józefosław

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: wierzba »

Tylko po co ...
pozdrawiam
Andrzej Wierzbicki
SQ5KWL
Spitfire24
Posty: 95
Rejestracja: piątek, 21 sierpnia 2015, 22:43

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: Spitfire24 »

Zniknął link do "postów od ostatniej wizyty", czy czegoś nie ogarnąłem ?
Awatar użytkownika
azmoda
Posty: 613
Rejestracja: środa, 10 marca 2010, 00:27

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: azmoda »

Może już czas wrócić na stary adres? Albo chociaż dać linka tutaj obok napisu "Trwają pracę serwisowe, zapraszamy później ...".
Jakby mi kolega korzystający z fejbuka nie dał linka tutaj to bym nadal myślał że forum leży

A co do logowania to faktycznie nie mogłem tego zrobić po migracji, ale zresetowałem hasło i po kłopocie
Awatar użytkownika
P_iter
<font color=darkred>Administrator</font>
Posty: 2569
Rejestracja: wtorek, 27 maja 2008, 11:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: P_iter »

Spitfire24 pisze: czwartek, 16 czerwca 2022, 07:57 Zniknął link do "postów od ostatniej wizyty", czy czegoś nie ogarnąłem ?
Jest. Po lewej na górze jest rozwijalne menu. Wchodzisz i klikasz na Nowe Posty.
Pozdrawiam
P_iter
SP0VIP
Awatar użytkownika
pasjonat
Posty: 330
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 11:11
Lokalizacja: podkarpackie i Bayern

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: pasjonat »

Niestety, próbowałem na wszystkie sposoby i nadal nie zapamiętuje logowania. Za każdym otwarciem strony trzeba się logować. Wydaje mi się, że problem leży w ustawieniach nowego silnika.
Przemek123
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 30 listopada 2017, 21:14
Lokalizacja: Płock

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: Przemek123 »

Ja mam to samo.
wierzba
<font color=darkred>Administrator</font>
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 13 listopada 2011, 09:01
Lokalizacja: Józefosław

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: wierzba »

Spróbujcie:
Wejść do panelu zarządzania kontem, następnie profil, w profilu zarządzania danymi logowania i usuńcie zachowane klucze logowania.
Często pomaga też zmiana hasła i logowanie z nowym hasłem i opcją zapamiętania.

Niestety jest to częsty problem przy migracji do tej wersji silnika.
pozdrawiam
Andrzej Wierzbicki
SQ5KWL
Przemek123
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 30 listopada 2017, 21:14
Lokalizacja: Płock

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: Przemek123 »

U mnie narazie podziałało usuniecie kluczy logowania. Może już bedzie dobrz😀
Awatar użytkownika
pasjonat
Posty: 330
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 11:11
Lokalizacja: podkarpackie i Bayern

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: pasjonat »

U mnie lipa. Wykorzystałem wszystkie podpowiedzi i nadal nie zapamiętuje logowania.
Awatar użytkownika
pasjonat
Posty: 330
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 11:11
Lokalizacja: podkarpackie i Bayern

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: pasjonat »

W systemie Windows 10 pomogły wskazówki i zapamiętuje logowanie. Na Windows 7 niestety nie zachowuje logowania. Po zamknięciu wylogowuje. Na innych serwerach nie wylogowuje. Nie mam pomysłu, jak naprawić problem. Może ktoś jeszcze podpowie coś, pomoże....
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
pasjonat
Posty: 330
Rejestracja: poniedziałek, 15 marca 2010, 11:11
Lokalizacja: podkarpackie i Bayern

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: pasjonat »

W miarę wolnego czasu zapoznaje się z nowym silnikiem serwera. Na starym silniku działy z nowymi postami były oznaczone na czerwone. Teraz trzeba przesuwać kursorem po wszystkich działach i jak się ujawni "dłoń", tam są ukryte nowe posty. Dopiero po otwarciu działu oznaczone są posty nieprzeczytane.
Czy nie można podświetlić działy, które zawierają nowe nieprzeczytane posty?
Pozdrawiam
wierzba
<font color=darkred>Administrator</font>
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 13 listopada 2011, 09:01
Lokalizacja: Józefosław

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: wierzba »

Niestety w tej wersji jest z tym problem, być może jest to pokłosie importu bazy z bardzo starej wersji.
Polecam w lewym górnym rogu: Więcej - Nowe posty.
pozdrawiam
Andrzej Wierzbicki
SQ5KWL
tomkoziol
Posty: 739
Rejestracja: środa, 05 grudnia 2012, 15:59
Lokalizacja: Majdan Królewski, podkarpacie

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: tomkoziol »

Ale przecież informacja o nieprzeczytanych postach jest widoczna na stronie głównej.
Oczywiście po zalogowaniu.
W wersji Dark te szare kółeczka na lewo od nazwy działu są podświetlane na zielono jak są nowe nieprzeczytane posty.
Po wejściu do takiego działu tematy z nieprzeczytanymi postami są oznaczone zielonym kółeczkiem /z "dymkiem"/ na lewo od tematu.
Do tego te podświetlone na zielono kółeczka delikatnie pulsują.
Po otwarciu tematu z nieprzeczytanym postem / z reguły na końcu, ostatni/ to jeszcze jest tam czerwony prostokąt na lewo od autora.
Do tego, po najechaniu kursorem na te zielone kółeczka lub czerwony prostokąt pojawia się dodatkowa informacje "Nieprzeczytane posty".
Nie chce mi się ponownie przełączać na wersję podstawową Prosilver bo może tam widać to inaczej?
W Dark u mnie to działa bez problemu, no chyba, że nie o to chodzi...
Pozdrawiam, Tomek
rado
Posty: 111
Rejestracja: czwartek, 23 października 2014, 11:52
Lokalizacja: pomorskie

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: rado »

w wersji podstawowej u mnie również jest tak samo...
Jarowit
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 06 lipca 2018, 23:13

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: Jarowit »

Witam
Przy próbie ściągnięcia spolszczenia do QL
"www.elaboracja.pl/adds/menu.exe"
wyświetla się komunikat:
"
Error
[404] File Not Found : Plik nie istnieje
Podany w zapytaniu URL /adds/menu.exe nie został odnaleziony na tym serwerze.

The requested URL /adds/menu.exe was not found on this server."
Jak mogę temu zaradzić?
tomkoziol
Posty: 739
Rejestracja: środa, 05 grudnia 2012, 15:59
Lokalizacja: Majdan Królewski, podkarpacie

Re: Witamy po przerwie.

Post autor: tomkoziol »

Jeśli można to miałbym prośbę do Kolegów Administratorów.
Kiedyś Forum miało swoją fajna ikonkę - żółte litery FE na chyba niebieskim, kwadratowym przycisku.
Teraz jak robię zakładkę w przeglądarce to jest "uniwersalna" ikona - białe kółko z jakimś szarym znaczkiem na środku.
Może dałoby się przywrócić starą ikonę?
Większość mężczyzn to podobno wzrokowcy i fajnie byłoby jakby coś znajomego świeciło w oczy na pasku przeglądarki.
Pozdrawiam, Tomek
ODPOWIEDZ